Inspiratie

Compliance People: inzicht in een aantal brede compliance opleidingen

Compliance People spreekt met veel verschillende kandidaten in de compliance markt. Zo spreken wij zowel met kandidaten met een juridische achtergrond als met kandidaten die een economische, bedrijfskundige, financiële, psychologische of sociologische achtergrond hebben.

De gesprekken die Compliance People voert met kandidaten zijn zowel vrijblijvend oriënterend als functiegericht voor het vervullen van een vacature op het gebied van compliance. Door hun achtergrond en ervaring zijn de adviseurs van Compliance People goed in staat samen met kandidaten een lijn of richting uit te zetten in het veld van mogelijkheden op gebied van compliance mogelijkheden en functies in de markt.

Ook spreken wij geregeld met kandidaten die overwegen een overstap te maken richting compliance. In die gesprekken worden wij op regelmatige basis geconfronteerd met de vraag van kandidaten welke opleidingen op gebied van compliance er worden aangeboden en welke opleidingen goed zijn. Ook wordt ons regelmatig gevraagd of het volgen van een opleiding op gebied van compliance een goede basis is om een overstap te maken naar een compliance gerichte functie.

Het volgen van een cursus opleiding op gebied van compliance geeft uiteraard een goed inzicht in het brede veld van compliance. Als je overweegt een stap in de richting van compliance te maken is het goed om eerst een kortere introducerende cursus of workshop te volgen en wellicht daarna een uitgebreidere en verdiepende opleiding.

Het volgen van een cursus of doen van een opleiding kan daarmee zeker een goede basis zijn voor een overstap naar compliance gerichte functies. We zien echter wel, dat als je eenmaal gestart bent, werkervaring leidt tot sterkste ontwikkeling en de beste leerschool is.

Een combinatie van opleiding en werkervaring zou dus mijn advies zijn.

Omdat compliance een breed begrip is, is er ook een breed scala aan opleidingen en cursussen. Ik beperk in dit korte artikel tot brede compliance opleidingen waarmee wij in ons werk regelmatig worden geconfronteerd door voornamelijk ervaren compliance professionals.

VU Amsterdam organiseert al een aantal jaren de opleiding Compliance en integriteit management. Deze tweejarige postgraduate opleiding leidt op tot tot Certified Executive Compliance & Integrity Manager (ECIM). Dit is brede, zeer intensieve opleiding, niet alleen gericht op financiële sector of financiële compliance, die opleidt tot een brede compliance officer. De opleiding geeft toegang geven tot het ECIM register en voldoet aan de opleidingsvereiste om te laten certificeren als DSI Compliance Professional.

NIBE-SVV organiseert onder meer de leergang Certified Compliance Officer (CCO). Dit is een eenjarige postgraduate opleiding voor ervaren compliance officers met name in de financiele sector zoals bij banken, verzekeraars en andere financiële instellingen zoals beleggings- en beursondernemingen, pensioenfondsen en trustkantoren. Na het volgen van deze opleiding kan men zich CCO noemen. Na het volgen van ook deze opleiding mag men ook zich laten inschrijven in het DSI register van Compliance Professionals.

Het Nederlands Compliance Instituut biedt allerlei verschillende compliance opleidingen aan. Van eendaagse introducties tot meerdaagse leergangen. Bij de verschillende opleidingen van het NCI is te kiezen voor meer financieel gerichte compliance opleidingen of bredere alomvattende compliance opleidingen. Sommige opleidingen van het NCI geven ook weer toegang tot het DSI register van Compliance Professionals.

De Compliance Academie biedt met zowel introducerende eendaagse opleidingen als meer verdiepende opleidingen aan. Met name voor professionals die in hun werk worden geconfronteerd met compliance vraagstukken en bijvoorbeeld nog geen compliance officer zijn of daarover meer willen leren, zouden bij de Compliance Academie aan het goede adres zijn. De verdiepende modules zijn geschikt voor ervarener compliance professionals.

Nijenrode University biedt in samenwerking met Executive Finance Academy een collegereeks aan waar compliance en deel van uitmaakt. Deze collegereeks, met een zeer interactief karakter, bestrijkt in een kort tijdsbestek in zes dagdelen zes actuele thema’s op het gebied van risk management en compliance. Naast actuele kennis worden ook praktische handvatten gegeven, zodat opgedane kennis kan worden vertaald naar het dagelijks werk. Tijdens deze collegereeks is de vertaling van theorie naar praktijk een belangrijke leidraad.

Hiermee laat ik een brede keur aan zowel introducerende als verdiepende meerdaagse compliance cursussen en opleidingen zien. Als gezegd, het is niet compleet en laat met name een aantal brede opleidingen zien. De volgende keer wat meer over verdiepende en specifiekere opleidingen zoals op het gebied van privacy, (financiële) regulering en opleidingen waar gedrag en cultuur centraal staan.