Inspiratie

Sollicitatie via video conference – do’s & dont’s

We worden er steeds handiger in; samenwerken op afstand. Nu we elkaar niet fysiek kunnen opzoeken, maken we massaal gebruik van alle tools die (gelukkig) voorhanden zijn om op afstand contact met elkaar te kunnen leggen. Google Hangouts, Skype, Zoom, FaceTime, er zijn genoeg mogelijkheden om elkaar te spreken én te zien. Ook sollicitaties kunnen op deze manier gewoon doorgaan. Maar hoe bereid je dit het beste voor? En waar moet je rekening mee houden tijdens zo’n video sollicitatie? Wij zetten de do’s & dont’s voor je op een rijtje.

Test je tool

Installeer en probeer de tool die je gaat gebruiken ruim van tevoren. Niets vervelender dan op het moment zelf erachter komen dat er iets niet werkt. De beste manier is om dit te doen is testen met familie of vrienden. Werkt je camera en geluid goed? Als je een profiel moet aanmaken, let dan ook op je gebruikersnaam en eventuele profielfoto. Hou het zakelijk. Probeer ook wat voor jou beter werkt; met of zonder koptelefoon. Het gebruik van een koptelefoon kan werken om je meer af te sluiten van je omgeving, waardoor je misschien beter kan focussen.

Check je setting

Waar ga je zitten en wat zie je op de achtergrond? Zorg dat je op goede hoogte en afstand voor je beeldscherm zit. Dus liefst niet met je laptop op schoot, dit geeft een wat vreemde invalshoek. En ook niet te dicht bij je scherm waardoor je “uit verhouding” in beeld komt. Probeer de achtergrond zo neutraal en rustig mogelijk te houden. Dit is een zakelijk interview, dus het is prettig als de achtergrond niet te veel afleidt. Let ook op de lichtinval, de zon recht in je gezicht praat niet makkelijk. En zorg ervoor dat je niet afgeleid wordt tijdens het interview. Kies een ruimte waar je niet gestoord kan worden en zorg dat jouw huisgenoten op de hoogte zijn.

Kies je outfit

Als je in je joggingbroek wilt blijven zitten dan zal dat niet opvallen, zeker niet als je bovenkleding netjes en zakelijk is. Maar toch is het beter om je helemaal aan te kleden zoals je ook naar het interview in persoon zou gaan. Je zit er dan (letterlijk) anders bij. Kleding doet iets met je houding en hoe je je voelt, dus dat straal je ook uit. Hoe comfortabel of stylish ook, bewaar je homewear voor een ander moment.

Maak contact

Dan hebben we het niet over technisch contact leggen, maar contact maken tijdens het interview. Bij de meeste tools heb je een scherm waarop je jezelf ook steeds in beeld ziet. Probeer daar niet te veel op te letten, maar focus je op je gesprekspartner en maak voldoende (oog)contact. Over technisch contact gesproken; geef bij je gesprekspartner wel aan als de verbinding slecht is. Het is niet de bedoeling dat je informatie mist omdat je elkaar niet goed kan verstaan. Blijft de verbinding slecht, dan kan je er altijd nog voor kiezen om elkaar toch “gewoon” te bellen.

Rond goed af

Zoals bij elke sollicitatie is het van belang om het gesprek goed af te ronden. Wat zijn de vervolgstappen en wat is de timing daarvan? Realiseer je dat het niet alleen voor jou, maar ook voor je gesprekspartner anders dan anders is om een sollicitatie via video te doen. Dus het kan zijn dat iets wat normaal vanzelfsprekend is er nu bij inschiet. Maak eventueel van tevoren een notitie dat je niet vergeet te vragen naar het vervolg.

De ervaring blijft anders. Hou daar wel rekening mee. Als je elkaar in persoon ontmoet dan maak je op een andere manier verbinding. Je komt een heel eind met een interview op afstand, zeker als het gaat om het bespreken van de zakelijke aspecten. Als je elkaar daarna toch heel graag ook in persoon wil ontmoeten, dan kan je altijd nog overwegen om een wandeling te gaan maken, op gepaste afstand van elkaar.